IS HET POLYFENOLGEHALTE HET ENIGE BEOORDELINGSCRITERIUM VOOR OLIJFOLIE?
Het polyfenolgehalte is zeker een van de belangrijkste criteria voor het beoordelen van een olijfolie, als men de gezondheidseffecten als basisparameter neemt. Maar er zijn nog een paar andere parameters waarmee rekening moet worden gehouden.
Olijfolie (extra vierge) is een natuurproduct, of dat zou het tenminste moeten zijn, als zodanig is het de vrucht van processen die de mens niet kan beïnvloeden. Deze processen vinden plaats als chemische reacties in de boom en ook in de vrucht. In het verleden dacht men met betrekking tot fytofarmaceutica (kruidengeneesmiddelen) dat de werkzaamheid van een medicinaal gebruikte plant alleen kon worden gevonden in één enkele werkzame stof, die geïsoleerd, gekopieerd en gereproduceerd moest worden. Behalve aspirine (acetylsalicylzuur), dat uit de wilgenbast geïsoleerd kon worden, faalde het jammerlijk. Al enige tijd is duidelijk dat voor het bereiken van gezondheidseffecten met plantaardige stoffen de interactie van de actieve ingrediënten, hulpstoffen, secundaire en dragerstoffen belangrijk is. S.o Zorg er bij olijfolie voor dat, zelfs als je alleen het gezondheidsaspect als parameter wilt nemen, de oliezuren een stabiele moleculaire structuur hebben ontwikkeld, dat de vitamines (bijvoorbeeld E en K) zich hebben ontwikkeld … etc.
Dit alles kan alleen in perfectie worden gevonden in een vrucht die zich in het beginstadium van rijping bevindt. De puur mechanisch gewonnen olie uit deze vruchten zal alle stoffen bevatten die nodig zijn om de polyfenolen hun volledige potentieel te laten ontwikkelen.
Hoe komt het dat olijfolie verschillend rijk is aan polyfenolen?
Er zijn veel factoren die het polyfenolgehalte van een olijfolie beïnvloeden. Maar om deze vraag duidelijk te beantwoorden, moeten we een aanname maken:
We gaan ervan uit dat alle collega’s (olijftelers) dezelfde voorzorgsmaatregelen en methodieken hanteren voor teelt, verzorging, bemesting, oogst en persen als wij.
Daarna blijven de volgende factoren over:
OLIJVENRASSEN |
GROEI |
BODEMSTRUCTUUR |
ZONNEN |
OOGSTTIJD |
WATERVOORZIENING |
Als de Coratina-olijf het rijkst is aan polyfenolen, waarom is er dan olijfolie met een hoger polyfenolgehalte dan die van MACCHIA VERDE BIO?
Zoals we in de eerste paragraaf al hebben uitgelegd, is olijfolie een natuurproduct en onderhevig aan schommelingen. Het kan dus gebeuren dat we eens een slecht jaar hebben gehad, onze bomen te veel water kregen en te weinig zon. Dan zal de boer die een even sterke olijfsoort had (bijv. Cornicabra) maar een optimale jaargang had dezelfde waarden of zelfs meer dan wij. Afgezien van de factoren die we hierboven hebben beschreven, zijn er twee uitzonderingen:
1. de marketingverklaring
2. Het forceren van de oogsttijd
Wat betreft .1 zijn er fabrikanten die weten hoe belangrijk polyfenolwaarden zijn voor een goede olijfolie en hun product proberen te positioneren met een “naamgeving”. De naam “duizend” bijvoorbeeld. suggereert dat de olie 1000 mg/kg polyfenolen zou kunnen bevatten, maar uiteindelijk, volgens de analysewaarden, is dit slechts 740 mg/kg, wat ongeveer hetzelfde is als wat we in dit oogstjaar hebben.
Wat betreft .2 zijn er fabrikanten die, om de polyfenolhype waar te maken en een marktvoordeel te behalen, de oogsttijd extreem opdrijven.
Dit proces heet oogsten “in Ligno”, Latijn voor “in het hout”, omdat de olijven worden geoogst terwijl ze nog in de hout-fruitfase zitten. In deze fase zijn de olijven extreem rijk aan polyfenolen, terwijl alle andere stoffen nog niet ontwikkeld zijn. Deze olijfolie met extreme polyfenolwaarden van 1200/1300 mg/kg zijn niet plezierig en winnen geen prijzen, ze zijn alleen extreem duur door de lage olieopbrengst, en het is maar de vraag of de polyfenolen die ze bevatten zonder alle andere Begeleidende stoffen kunnen helemaal geen effect hebben.
Vervuilende olijfolie is geen mythe!
We zijn toegewijd aan biologische landbouw en we zijn erg trots op onze olijfgaarden. De kinderen hebben vanaf het begin kennis gemaakt met het werk en zijn nu een drijvende kracht in het bedrijf sinds de grootouders wegens leeftijd afwezig waren. Als familiebedrijf kunnen we de normen die we onszelf hebben opgelegd consequent implementeren. We kunnen geen fouten maken door nalatigheid of onwetendheid, omdat we allemaal de gevolgen kennen die daaruit kunnen voortvloeien. We gaan zelfs nog een stap verder, omdat we weten welke milieutoxines zich kunnen manifesteren vanuit de lucht en door neerslag, onderwerpen we de olijven aan een intensieve wasbeurt met vers water voordat ze worden verwerkt.
Al onze olijfolie is in het laboratorium getest op 1112 pesticiden en toxines, er is er geen enkele gevonden!
OLIJFOLIETEST 2023/24: ONZE LABORATORIUMWAARDEN
Bijgaand in de tabel alle belangrijkste waarden van onze olijfoliën van de nieuwe oogst (campagne 2023/2024), de verontreinigende stoffen/toxinen waarop onze oliën zijn getest (1112 in getal) worden onder één waarde samengevat, omdat de tabel anders veel te lang zou worden.
OLIJFOLIE TEST voor de biologische olijfolie “Lo Smeraldo”
Laboratoriumanalyse n° 2329370 van 18/12/2023
OLIJFOLIE TEST voor de biologische olijfolie „L’Eliodoro”
Laboratoriumanalyse n° 2329371 van 15/12/2023
OLIJFOLIE TEST voor de biologische olijfolie „Classic”
Laboratoriumanalyse n° 2329373 van 15/12/2023
Ons testlaboratorium Chemiservice S.r.l. is het meest gerenommeerde laboratorium op het gebied van olijfolie-analyses, in alle belangrijke competities zoals Biol of Olio Award worden alleen analyses van dit laboratorium geaccepteerd. Helaas mogen we het origineel niet publiceren, dus u vindt hier slechts een gedeeltelijke reproductie, maar u kunt de volledige analyse opvragen en controleren met behulp van het nummer.
We zullen alle belangrijke waarden in een tabel weergeven.
Let op: In deze test worden de verplichte (volgens Italiaanse wet) waarden zoals K232, K268, Delta-K (ΔΚ) getoond, waarmee kan worden bepaald of er oxidatieprocessen in de olie hebben plaatsgevonden, hoe vers de olie is en de ΔΚ-waarde geeft aan of de olijfolie een mengsel is van verschillende oliën. Bij deze test zou 70% van alle olijfolie op de Duitse markt falen.