BESTE OLIJFOLIE WORDT MET DE HAND GEMAAKT
“Onze biologische olijfolieproductie”
HET GEHEIM VAN GOEDE OLIJFOLIE LIGT …
… in verwerking. Kwaliteit is geen magie. Onze olijfolie is een van de beste ter wereld, enkel en alleen omdat we de omgang met ons fruit uit een oude familietraditie kennen en respecteren. Bij de productie volgen we de regel van onze grootvader:
“Je kunt maar zoveel oogsten als je op één dag kunt verwerken”.
Dezelfde dag worden de geoogste olijven naar de molen gebracht, schoongemaakt, gewassen en geperst en de zo verkregen olijfolie wordt direct in lucht- en lichtdichte roestvrijstalen tanks afgevuld. Alleen zo blijven de beste ingrediënten in de olijf onveranderd. En dat zijn er inderdaad veel.
ONZE OLIJFOLIEMOLEN:
Kwaliteit wordt in eigen huis geproduceerd!
Veel kleinere olijfolieproducenten hebben een probleem: ze moeten hun olijven naar een externe oliemolen brengen om hun olie te winnen!
Op dat moment verliezen ze de controle over hun eigen product. U kunt geluk hebben en een partner tegenkomen die voor uw systeem zorgt en het schoon houdt. Maar meestal is het anders. In de oogsttijd komen veel olieboeren allemaal tegelijk met hun olijven en staan er wachtrijen. Behalve dat de olijven langer bewaard moeten worden, komt ook de molenaar in de stress. In deze situatie draaien de machines op volle toeren en worden onderhoud, reinheid en vooral temperatuurbeheersing een nevenactiviteit.
Deze en vele andere redenen motiveerden ons om te investeren in ons eigen systeem, omdat dit de enige manier was om het productieproces tot het einde te bepalen.
Vanaf dat moment hebben we het beste uit het uitgangsproduct olijf kunnen halen. Ons systeem is een van de modernste op het gebied van oliemolentechnologie (“Toscana Enologica Mori”) en wordt alleen gebruikt door high-end producenten. Het gesloten systeem geeft ons de mogelijkheid om, te beginnen met het bladscheidingsproces en het wassen van de olijven, in een proces te werken dat elk oxidatieproces op de olijvenpuree uitsluit. De temperatuur is constant onder controle en zakt consequent onder elke maximale norm (27°). Na het filtreren komt de olijfolie voor het eerst in contact met zuurstof om vervolgens in luchtdichte roestvrijstalen tanks te worden afgevuld. Ook het laatste proces, het bottelen, vindt luchtdicht plaats in onze eigen bottelarij.
Het extractieproces
Olijfolieproductie volgens alle regels van de kunst
Het is belangrijk dat de olijven niet te lang liggen voordat ze vermalen worden. Vanuit de boom zetten ze hun leven nog enkele tientallen uren voort (afhankelijk van de omstandigheden). Dan begint de kwaliteit van het product meteen achteruit te gaan. Daarom worden onze olijven binnen 10/24 uur verwerkt (afhankelijk van het soort olie). Na het verwijderen van overtollige bladeren en twijgen, wordt gewassen in zoet water.
Vervolgens worden de olijven, waarbij temperatuurstijging en verpulvering van de kern worden vermeden, fijngemalen in een messenpers.
De grootste vijand bij olieverwerking is oxidatie. Om ze te vermijden is een absoluut gesloten verwerkingslijn essentieel, alleen op deze manier kunnen we de hoogste waarden van de meest waardevolle stoffen, antioxidanten en polyfenolen, uit onze olijven halen.
Waarom niet traditioneel?
Met de persmat methode…
Bij de keuzetraditioneel handwerk heeft voordelen. Bij de productie van de olie is de situatie anders, daar zijn de experts het over eens. Daarom worden de olijven door ons zonder uitzondering op een moderne manier verwerkt. Onder andere omdat de traditionele methode met steenmolens en persmatten steeds meer leidt tot verpulvering van de kern en sterke oxidatieprocessen. Daarnaast is het risico op besmetting door de werkwijze zeer groot.
Waarom filteren we de olie?
De van nature troebele olijfolie ziet er zo mooi uit…
Natuurlijk ziet vers geperste en natuurlijk troebele olijfolie er erg smakelijk uit, maar schijn bedriegt. Na een tijdje bezinken de troebele stoffen en worden ze te modern. Ze geven de olie dan een ranzige en bittere smaak. De natuurlijk troebele olie van groothandels is bedoeld om de consument te suggereren dat dit een natuurlijk product is, maar in werkelijkheid zijn het gemanipuleerde producten.
Onze olie wordt gefilterd na extractie uit de karaf en zonder verdere manipulatie. Eerst passeert het het roestvrijstalen microfilter met een microdiatomeeënpatroon en vervolgens een speciaal papieren filter. De eerste verwijdert alleen de grovere onzuiverheden, terwijl de laatste uiteindelijk de allerfijnste verwijdert.
Waarom de donkere flessen?
Het is zo mooi als je de kleur van de olie kunt zien …
Je kijkt door het witte glas en ziet een knalgele of groene olijfolie… een echte pracht! Maar verre van. Wie op deze manier consumenten probeert te lokken, doet zijn portemonnee alleen maar een plezier! Want er zijn twee gevallen: ofwel is de olijfolie met zijn prachtige kleur helemaal niet zo’n goede olie, dus maakt het niet uit of hij al weken in het licht in de schappen ligt, of het maakt de producent gewoon niet uit of zijn goede olie startproduct wordt bedorven in het licht. Handen af in ieder geval! Licht is de #1 vijand van een olijfolie en het bederft het heel snel, koop alleen olie in donkere of zwarte flesjes.
Bus en tas in doos
Beide hebben hun plaats
De bag-in-box is een noviteit als het om olijfolie gaat. De olijfolie kan worden afgetapt zonder in contact te komen met zuurstof of licht; de zak binnenin klapt in en sluit hoe meer olie er wordt afgetapt zonder dat de zuurstof komt. Wij zijn een biologisch bedrijf en hechten veel waarde aan duurzaamheid, plastic vermijden is een van de criteria waar de bag-in-box aan voldoet, deze bestaat maar uit 8% plastic (maar moet wel recyclebaar zijn). De plaatstalen jerrycan is voor 95% recyclebaar en beschermt de olijfolie optimaal tegen lichtinval. Qua smaak geeft het blik geen olie af en ook het zakje in de BiB is voedselneutraal.