BESTE OLIJFOLIE WORDT MET DE HAND GEMAAKT
“Onze biologische olijfolieproductie”
HET GEHEIM VAN GOEDE OLIJFOLIE LIGT …
… in verwerking. Kwaliteit is geen magie. Onze olijfolie is een van de beste ter wereld, enkel en alleen omdat we de omgang met ons fruit uit een oude familietraditie kennen en respecteren. Bij de productie volgen we de regel van onze grootvader:
“Je kunt maar zoveel oogsten als je op één dag kunt verwerken”.
Dezelfde dag worden de geoogste olijven naar de molen gebracht, schoongemaakt, gewassen en geperst en de zo verkregen olijfolie wordt direct in lucht- en lichtdichte roestvrijstalen tanks afgevuld. Alleen zo blijven de beste ingrediënten in de olijf onveranderd. En dat zijn er inderdaad veel.
ONZE OLIJFOLIEMOLEN:
Kwaliteit wordt in eigen huis geproduceerd!
Veel kleinere olijfolieproducenten hebben een probleem: ze moeten hun olijven naar een externe oliemolen brengen om hun olie te winnen!
Op dat moment verliezen ze de controle over hun eigen product. U kunt geluk hebben en een partner tegenkomen die voor uw systeem zorgt en het schoon houdt. Maar meestal is het anders. In de oogsttijd komen veel olieboeren allemaal tegelijk met hun olijven en staan er wachtrijen. Behalve dat de olijven langer bewaard moeten worden, komt ook de molenaar in de stress. In deze situatie draaien de machines op volle toeren en worden onderhoud, reinheid en vooral temperatuurbeheersing een nevenactiviteit.
Deze en vele andere redenen motiveerden ons om te investeren in ons eigen systeem, omdat dit de enige manier was om het productieproces tot het einde te bepalen.
Vanaf dat moment hebben we het beste uit het uitgangsproduct olijf kunnen halen. Ons systeem is een van de modernste op het gebied van oliemolentechnologie (“Toscana Enologica Mori”) en wordt alleen gebruikt door high-end producenten. Het gesloten systeem geeft ons de mogelijkheid om, te beginnen met het bladscheidingsproces en het wassen van de olijven, in een proces te werken dat elk oxidatieproces op de olijvenpuree uitsluit. De temperatuur is constant onder controle en zakt consequent onder elke maximale norm (27°). Na het filtreren komt de olijfolie voor het eerst in contact met zuurstof om vervolgens in luchtdichte roestvrijstalen tanks te worden afgevuld. Ook het laatste proces, het bottelen, vindt luchtdicht plaats in onze eigen bottelarij.
Het extractieproces
Olijfolieproductie volgens alle regels van de kunst
Het is belangrijk dat de olijven niet te lang liggen voordat ze vermalen worden. Vanuit de boom zetten ze hun leven nog enkele tientallen uren voort (afhankelijk van de omstandigheden). Dan begint de kwaliteit van het product meteen achteruit te gaan. Daarom worden onze olijven binnen 10/24 uur verwerkt (afhankelijk van het soort olie). Na het verwijderen van overtollige bladeren en twijgen, wordt gewassen in zoet water.
Vervolgens worden de olijven, waarbij temperatuurstijging en verpulvering van de kern worden vermeden, fijngemalen in een messenpers.