Er zit veel meer gezondheid in olijfolie dan tot nu toe werd gedacht.
Sommige nieuwe studies koesteren nu zelfs hoop op therapeutische opties voor hersentumoren, borstkanker en de ziekte van Alzheimer..
Veel gezondheidsvoordelen van olijfolie zijn al jaren bekend – en hoe meer onderzoekers dit eeuwenoude product uit de Middellandse Zee bestuderen, hoe meer ze zijn.
Aan de hand van deze 6 ziekten kun je zien hoeveel geneeskrachtige kracht er zit in olijfolie van hoge kwaliteit.
I. Cardiovasculair systeem
Bijna iedereen kent dit eerste pluspunt: vooral hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen of aanzienlijk verbeterd door over te schakelen op een mediterraan dieet, dat sterk gebaseerd is op olijfolie, zoals bevestigd door een onderzoek van het Medical Research Institute in Barcelona in februari 2017.
Olijfolie bevat 73 procent onverzadigde vetzuren, maar vooral een groot aantal antioxidanten, zoals oliezuur, dat het LDL-cholesterol verlaagt en zo verharding van de bloedvaten tegengaat. Daarnaast is er oleuropeïne, dat de slagaders verwijdt. Het gaat zelfs zo ver dat in olijfolie gebakken groenten gezonder zijn dan gekookte, zo blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Granada: Antioxidanten gaan verloren bij het koken, maar niet bij het frituren in olijfolie.
II. Kankertherapie
Een paar jaar geleden bleek oleocanthal in olijfolie een ibuprofen-achtig effect te hebben. Niet genoeg om hoofdpijn meteen te verlichten, maar in geconcentreerde hoeveelheden heeft deze fenylethanoïde een zeer interessant effect.
En hoe meer onderzoek er wordt gedaan naar olijfolie, hoe verrassender de resultaten. Oleocanthal heeft ook een extreem toxisch effect op kankercellen. Het valt de lysosomen in de kankercellen aan, waar ze afval opslaan. Ze worden vernietigd door de oeocanthal – en dus sterven de kankercellen binnen ongeveer 30 minuten, zoals de wetenschappers Paul Breslin en David Foster en Onica LeGendre gevonden in hun onderzoek.
“Hoe meer mensen kiezen voor een mediterraan dieet, hoe groter het belang van oleocanthal als sleutelelement in dit dieet.”
Paul Breslin,
Voedingsdeskundige aan de State University of New Jersey
III. Tumor controle
Studies van het Wellcome Trust Center for Cell Biology van de Universiteit van Edinburgh hebben aangetoond dat de hierboven genoemde oliezuur of oliezuur een zeer specifiek eiwit kan stoppen dat een cruciale rol speelt bij de vorming van hersentumoren.
Om precies te zijn: het oliezuur voorkomt dat het eiwit de zogenaamde miR-7 ontwikkelt. Dit voorkomt ook de vorming van de tumoren.
De onderzoekers kunnen niet zeggen of olijfolie al als voedsel helpt om kanker in de hersenen te voorkomen. Maar:
“De resultaten van de onderzoeken suggereren dat oliezuur de aanmaak van tumoronderdrukkende moleculen in celculturen in het laboratorium ondersteunt.”
Dr. Gracjan Michlewski,
Universiteit van Edinburgh
Volgens de resultaten van zijn eerdere onderzoeken worden niet alleen hersencellen positief beïnvloed door het oliezuur, maar is ook een remming van borstkankercellen aangetoond.
IV. Alzheimer
Een derde case study in juni 2017 bracht nog een opwindend inzicht in olijfolie. Deze keer testten de wetenschappers twee groepen muizen.
Na negen of twaalf maanden werden de dieren getest op hun geheugen en leervermogen. De dieren gevoed met olijfolie presteerden significant beter in alle testen.
Latere vergelijkingen van de hersenen lieten hetzelfde resultaat zien: de hersencellen in de olijfoliegroep waren zichtbaar gezonder en hadden minder amyloïde plaque, een gevolg van giftige eiwitten die zich ophopen in de hersenen.
De onderzoekers ontdekten dat olijfolie “autofagie van zenuwcellen” kan veroorzaken. Dit is een proces waarbij cellen hun eigen componenten afbreken en gebruiken. Een soort ontgiftingsproces. Op deze manier konden geheugen en synaptische integriteit worden behouden en het pathologische effect worden verminderd.
“Dit is een zeer belangrijke ontdekking omdat we vermoeden dat een afname van autofagie zal leiden tot het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.”
Domenico Praticò,
Temple Universiteit
V. Bloedsuiker
Olijfolie kan ook veel doen bij diabetes: Studies hebben aangetoond dat het gebruik van olijfolie bij diabetes type 1 patiënten er bijvoorbeeld voor zorgt dat de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten lager is. En het mediterrane dieet wordt ook door artsen aanbevolen voor patiënten met diabetes type 2 – bij voorkeur alleen met olijfolie, omdat dit kan zorgen voor een blijvende verlaging van de bloedsuikerspiegel.
VI. Osteoporose
Olijfolie kan zelfs een positief effect hebben op de vorming van osteoporose: in de mediterrane landen is deze ziekte van fragiele botten, die veel mensen op oudere leeftijd treft, lang niet zo wijdverbreid. De fenolen in olijfolie beschermen de botmassa.
Bij dit alles is het echter uiterst belangrijk ervoor te zorgen dat de olijfolie van echt goede kwaliteit is. Niet elke “extra vierge” of “native extra” is echt wat het zou moeten zijn: namelijk natuurlijk. Olijfolie van supermarkten of discounters, hoewel ze “extra vierge” of “extra vierge” worden genoemd, zijn niet natuurlijk, maar verwerkte afgewerkte oliën, ze bevatten niet veel oliezuur of polyfenolen zoals oleocanthal, maar alleen veel gratis oliezuren en smaken daardoor “mild”. Ongeraffineerde, d.w.z. verse en niet hittebehandelde olijfolie is licht bitter – en daar is oleocanthal verantwoordelijk voor. Een olijfolie die niet meer bitter en kruidig is, bevat nauwelijks oleocanthal of oleuropein en is dus tegelijkertijd vrij van gezondheidseffecten.
Dus: stel smaak niet boven gezondheid. Het is beter om voor een echt natuurlijke “extra vierge” te gaan en geen van de “gemanipuleerde” varianten te gebruiken. Een paar euro meer voor het origineel is zeker de moeite waard.