Maakt olijfolie je dik?

Vet door vetten?

Een mythe die blijft bestaan.
Velen geloven echt nog steeds dat hun probleem dik is;

het tegenovergestelde is het geval.

 

Het is een van de grootste voedingsmisvattingen van de laatste decennia: de veronderstelling dat vet in voedsel je dik maakt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vet belangrijk en gezond is – als je maar goed eet. De voedingsindustrie heeft de afgelopen decennia steeds meer vetarme lightproducten op de markt gebracht en als gezonde afslankproducten aan de consument verkocht. Geen wonder, want de media en voedingsdeskundigen vertellen mensen al jaren dat te veel vet in voedsel ongezond is – en vooral dat je er dik van wordt.

Aan de andere kant zou het juist zijn om te onderscheiden welke vetten daadwerkelijk gunstig zijn voor de gezondheid en welke niet. Daarnaast moet men ook informeren welke vetten worden gemetaboliseerd, hoe en welke dan als vetmakers moeten worden beschouwd.

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen onverzadigde en verzadigde vetten, die in het verleden vaak de aanduiding “gezond” of “ongezond” kregen (een onderscheid dat nu als achterhaald wordt beschouwd). Mensen hebben beide soorten vet elke dag nodig voor stofwisselingsprocessen in het lichaam. Ze zijn nodig voor de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K, zorgen voor een natuurlijk gevoel van verzadiging, zijn nodig voor de functie van hormonen en enzymen en verminderen schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Vetarme diëten werken niet, maar vet kan u helpen gewicht te verliezen.

De Amerikaanse auteur, arts en hoogleraar kindergeneeskunde, Aaron Carroll, legt ook de dikke mythen uit in zijn nieuwe boek “The Bad Food Bible”.
Hij schrijft:
“Als er één ding is dat we weten over vet, dan is het dat vetconsumptie niet leidt tot gewichtstoename. Integendeel, het kan zelfs helpen om een ​​paar kilo kwijt te raken”.

Hij onderbouwt de stelling met verschillende onderzoeksresultaten. In een grootschalig vrouwenonderzoek met bijna 50.000 deelnemers over een periode van acht jaar is onderzocht of een vetarm dieet gezonder is. 60 procent van de vrouwen at normaal, terwijl de andere 40 procent de hoeveelheid vet in hun dieet aanzienlijk verminderde. In plaats van 38 procent van de calorieën in vet, was het voor hen slechts 20 procent.

Na analyse van de gegevens bleek dat een vetarm dieet het risico op hartaandoeningen en borstkanker niet kon verminderen, en ook niet bijdroeg aan gewichtsverlies op de lange termijn. Omgekeerd kan worden gezegd dat ook vet deze factoren niet negatief beïnvloedt.

Geen vet, maar suiker maakt je dik

Een evaluatie van meer dan 50 voedingsstudies gepubliceerd in het medische tijdschrift “Food and Nutrition Research” laat zien waar het probleem van gewichtstoename eigenlijk ligt. Er is alleen gebruik gemaakt van onderzoeken die vanaf het jaar 2000 zijn uitgevoerd. Bij het analyseren van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat een verhoogde consumptie van vezels en noten nauwelijks tot gewichtstoename leidde, terwijl een hoge consumptie van vlees gewichtstoename bevorderde. Er is ook bewijs gevonden dat volkorenproducten, havermout en vette melkproducten beschermen tegen gewichtstoename. Bovendien voorkomen vezels en fruit een toename van de taille.

Aan de andere kant werd een verband gevonden tussen zware consumptie van witte bloemproducten, snoep en desserts en gewichtstoename in combinatie met een grotere taille. Het probleem is duidelijk niet vet, maar suiker en enkelvoudige koolhydraten uit witte bloem. Volgens de auteurs bieden de toename van vezelrijke voedingsmiddelen en zuivelproducten en de afname van witte bloem, vlees en suiker een blijvende bescherming tegen vermoeidheid.

“In Duitsland eet men niet te veel vet, maar te veel koolhydraten. Duitsland is dikker en dikker geworden door de toename van koolhydraten”, zegt voedingsdeskundige Dr. Riedl. Suiker is de “koning der dikmakers”. En verder: “Het komt snel in het bloed terecht en doet het insulinegehalte stijgen. Hoge insulinespiegels verhinderen op hun beurt vetverlies.

 

DICK mit Olivenoel 2 1030x587 1

Vet eten en daardoor slank blijven?
Klinkt paradoxaal, maar is het niet, zoals een nieuwe studie suggereert.
Volgens de wetenschappers is olijfolie het meest vullend.

Vooral de consumptie van bepaalde vetten kan blijkbaar helpen tegen ongewenste gewichtstoename. De reden is het verzadigingseffect – en dit is vooral geweldig met olijfolie, zoals een onderzoek aan de Technische Universiteit van München (TUM) en de Universiteit van Wenen heeft aangetoond. Vetarme voedingsmiddelen, aan de andere kant, helpen niet per se tegen extra kilo’s – omdat ze je niet lang vol houden.

De reden voor het verzadigingseffect met de olie was het aroma, zoals de TUM aankondigde. “We hebben bewezen dat smaken de verzadiging kunnen reguleren”, legt professor Peter Schieberle uit, die ook het hoofd is van het Duitse onderzoeksinstituut voor voedselchemie. “We hopen dat de resultaten zullen helpen om in de toekomst effectievere vetarme voedingsmiddelen te ontwikkelen met een onveranderd verzadigingseffect.”

Olijfoliegroep is niet aangekomen

De werkgroep onder leiding van Schieberle en Veronika Somoza van de Universiteit van Wenen onderzocht vier eetbare vetten: reuzel, melkvet, koolzaad en olijfolie. Drie maanden lang consumeerden de deelnemers aan het onderzoek 500 gram magere yoghurt verrijkt met een van de vier vetten – naast hun normale dieet.

“De olijfolie had het grootste verzadigingseffect”, zegt Schieberle. De olijfoliegroep kwam ook niet aan – het lichaamsvetpercentage en het lichaamsgewicht van hun deelnemers bleven constant. “Het resultaat was verrassend omdat koolzaad en olijfolie vergelijkbare vetzuren bevatten.”

Ingrediënten hebben effect op de bloedsuikerspiegel

Dus de wetenschappers zetten hun zinnen op de smaken. Een groep kreeg yoghurt met aromatische extracten uit olijfolie en een controlegroep kreeg pure yoghurt. De olijfoliegroep hield vast aan hun energie-inname; de controlegroep consumeerde echter meer calorieën.

De ingrediënten hadden blijkbaar een direct effect op de bloedsuikerspiegel. Hoe lang het vol gevoel aanhoudt, hangt onder meer af van de bloedsuikerspiegel. Hoe sneller het zinkt, hoe groter de kans dat je weer honger krijgt. Italiaanse olijfolie was het meest effectief in het onderzoek.

Dankzij de ingrediënten die het bevat en vooral de enkelvoudig onverzadigde vetzuren, is olijfolie meer geschikt voor duurzaam gewichtsverlies dan welke andere olie dan ook. Omdat oliezuur gemakkelijk door het lichaam wordt gemetaboliseerd, slechts zelden wordt opgeslagen, stabiel is en de olie als geheel, indien dagelijks geconsumeerd, kan werken als een metabole turbo.

De ervaring met deze olie op het gebied van gewichtsverlies is over de hele linie positief!

Lees ook: “Hoe gezond is olijfolie eigenlijk?”