vogelmassaker bei olivenernte, massenhafter vogelmord bei ernte, stimmt das

Vogelslachting in de olijfgaard

Is olijfolie wel veganistisch?
Het ontstaan van een mediamythe…

Op 1 juni 2019 noemde de ster online het eigenwijs: “Miljoenen vogelsmoorden – het duistere geheim van olijfolie” en het was zover, een mythe was geboren! Om het geheel de nodige pit te geven, voegde de krant er nog een bewering aan toe: “Het bloedbad zou gemakkelijk te voorkomen zijn, maar de boeren verdienen te goed aan vogelmoord” en de daders werden ontmaskerd en gestigmatiseerd! Nu had elke veganist een nieuwe NoGo (olijfolie) en een nieuwe vijand: de hebzuchtige en gewetenloze olijfboeren.

De feiten waren zo dun als het ijs bij een late vorst in mei. Het begon allemaal in 2017 met een alarm van de Spaanse ecologische beweging “Ecologistas en Acción” om de autoriteiten te attenderen op een nieuw fenomeen: om het risico op overrijpe olijven te verkleinen en grotere oppervlakten in kortere tijd te kunnen oogsten , begonnen de producenten ’s nachts te oogsten – met enorme machines. Net als de reinigingsborstels in een wasstraat, grijpen de oogsters de olijfbomen die op een rij in deze gewassen zijn geplant van twee kanten vast, schudden ze en zuigen het fruit van de takken. Zangvogels, die in Spanje van november tot maart in de oogsttijd in grote aantallen overwinteren en in de bomen slapen, hadden weinig overlevingskansen. De sterke koplampen tijdens de nachtelijke oogst verblinden ook de vogels, zodat ze meestal niet eens proberen te ontsnappen aan het naderende inferno door te vliegen.

Tot zover wat de dierenrechtenactivisten vermoedden. Als gevolg hiervan werd een advies opgesteld, maar het werd niet gepubliceerd als een officieel document van de regionale regering, zoals de overheid benadrukt. De onofficiële uitslag is echter duidelijk. De nachtelijke olijvenoogst in superintensieve plantages is een probleem met verstrekkende gevolgen:”De effecten op het milieu gaan verder dan de geografische grenzen van Andalusië en Spanje en hebben ook invloed op de milieuwaarden in verschillende andere landen van de Europese Unie”, staat in het rapport, dat online is gezet door Ecologistas en Acción. Het wijst er bijvoorbeeld op dat nachtelijk oogsten met grote machines en koplampen waarschijnlijk illegaal is omdat het in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn, waaraan alle lidstaten zijn gebonden.

Een brief aan de redacteur werd een “Studie”

De milieudeskundigen hebben in sommige plantages tot 100 dode vogels per hectare geteld en geëxtrapoleerd dat in heel Andalusië “zelfs met een voorzichtige schatting jaarlijks 2,6 miljoen vogels worden getroffen”.

Terwijl de analyse aanvankelijk alleen lokale aandacht trok, werd dit veranderd door een brief die de Portugese bioloog Vanessa Mata en haar collega Luis P. da Silva naar het gerenommeerde tijdschrift »Nature« stuurden en die het tijdschrift publiceerde. Daarin verwijzen de onderzoekers naar de Spaanse analyse en naar een soortgelijk onderzoek in Portugal, waarbij een aantal van zo’n 100.000 gedode vogels aantoonde.

Hoewel de twee verontruste wetenschappers alleen de Spaanse resultaten aanhaalden en hun eigen bevindingen niet presenteerden, zorgde de korte brief voor een doorbraak in het publieke bewustzijn van het probleem. In Europa verschenen verschillende artikelen waarin werd verwezen naar de brief aan de redactie over »Nature«, die echter vaak ten onrechte als studie werd bestempeld. “Millions of Birds Murder – The Dark Secret of Olive Oil” was de kop van de “Stern”, “Miljoenen vogels doodgezogen” van het Britse “Independent”.

 

olivenhain spanien 1030x773 1

Voorbeeld van een intensieve plantage geëxploiteerd door grote bedrijven.

Italië en Frankrijk blijkbaar nauwelijks getroffen

Preciezere informatie over de werkelijke omvang van de bedreiging van trekvogels zou al voor het volgende olijvenseizoen beschikbaar kunnen zijn. Want tegelijk met het tijdelijke verbod op nachtoogst heeft de Andalusische regionale overheid in het najaar opdracht gegeven voor een officieel wetenschappelijk onderzoek, waarbij de Spaanse vogelbeschermingsorganisatie SEO/Birdlife betrokken is. Het veldwerk is zojuist afgerond. In de nabije toekomst zou een evaluatie beschikbaar moeten zijn.

In Italië, na Spanje de grootste olijfolieproducent ter wereld, lijkt de nachtoogst met zuigmachines nog geen rol te spelen. Volgens de vogelbeschermingsorganisatie LPO zijn er ook in Frankrijk geen problemen geweest met de nieuwe methode. De olijvenoogst gebeurt nog grotendeels op een meer traditionele manier. De Franse landbouw staat echter ook onder grote druk om te intensiveren, zodat het voorlopig allemaal duidelijk is.

Olijfolie blijft tot nu toe vegan

Uiteindelijk is dit probleem eenvoudig uit te leggen en toe te wijzen. Allereerst het waarom: grote bedrijven in de olijfoliesector hebben de prioriteit om zoveel mogelijk olijfolie te produceren tegen de goedkoopste prijs! De kwaliteit van de olijfolie heeft zeker niet de hoogste prioriteit, alleen de opbrengst. Nou ja, zoals: de olijven moeten zo rijp mogelijk geoogst worden (december) zodat ze de grootst mogelijke olieopbrengst opleveren, de olie is dan inferieur maar “mild”, zoals de Duitse klant het graag ziet. Om de schade door oxidatie binnen de perken te houden, moet de oogst snel worden uitgevoerd, vandaar de enorme machines die geen normale boer zich kan veroorloven, en het liefst bij koele temperaturen zodat de zuurwaarden van de olijfolie niet de toegestane waarden voor extra vierge voedingsmiddelen overschrijden. Dan wordt zelfs deze inferieure olie nog steeds als extra vierge beschouwd en is deze vanaf € 4,- per fles te koop aan de balie van de supermarkt. In de grote Spaanse fabrieken wordt de olie rechtgetrokken (daar mag het) en per schip naar de bottelaars in de hele EU vervoerd. Natuurlijk zijn er genoeg boeren in Spanje die uitstekende olijfolie produceren, zoals blijkt uit de vele jaarlijkse onderscheidingen. Zo wordt het belangrijkste probleem geïdentificeerd, het zijn niet de hebzuchtige boeren, maar een prijsgedreven systeem dat werkt, omdat de normale boer die moeizaam zijn oogst met de hand binnenhaalt, nooit tegen dergelijke prijzen zal kunnen produceren. Uiteindelijk is het aan de klant, ook de veganist. Het gaat er niet om een ​​product in zijn geheel te demoniseren, maar om de juiste keuze te maken en weg te blijven van de massaproducten in de supermarkten.

Lees ook: Zuurgraad in olijfolie