Extra vierge olijfolie: een vet waar je niet dik van wordt!
Olijfolie van hoge kwaliteit kan worden gedefinieerd als “een vet dat je niet dik maakt”.
Hoewel het kostbare “goud van de Middellandse Zee” een hoog caloriegehalte heeft – ongeveer 90 Kcal per lepel – zijn de positieve eigenschappen zo divers dat de aanbevolen dosis door experts en voedingsdeskundigen 3 – 4 eetlepels per dag is. deHet is omdat de hoeveelheid calorieën niet recht evenredig is met de gewichtstoename, integendeel. Laten we eens kijken waarom.
Extra vierge olijfolie voor gewichtsverlies, maar met plezier!
Extra vierge olijfolie is een essentieel voedingsmiddel voor onze gezondheid dat de stofwisseling verbetert zonder gewichtstoename te bevorderen. Hierdoor is het een voedingsmiddel dat absoluut zijn plaats in onze voeding moet vinden, in tegenstelling tot veel andere vetten, waarvan sommige als gezond worden beschouwd. De reden: Olijfolie gedraagt zich anders dan hoogwaardige kokos- of zonnebloemolie. Het is de enige eetbare olie die een grote hoeveelheid polyfenolen bevat, die de olie een deel van zijn toegevoegde waarde geven, het heeft een lange keten en wordt langzaam en constant opgenomen, het is ook rijk aan vitamines. De extreem korte-keten kokosolie, erg populair bij sporters vanwege de snelle opname en energieontwikkeling, is niet nuttig voor gewichtsverlies bij mensen met een inspanningsbelasting van minder dan 3 keer per week en die geen ketogeen dieet volgen, hetzelfde geldt tot biologische zonnebloemolie ondanks dit hoge vitamine E-gehalte.
De goede vetten in olijfolie in combinatie met de andere begeleidende stoffen verminderen de glycemische belasting van een maaltijd. Ze ontwikkelen een anti-insuline werking, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vetopslag in de maag: een maaltijd zonder olijfolie is dus niet alleen minder lekker, maar ook minder gezond.
Het aroma speelt ook een cruciale rol bij het behouden van een gezond gewicht. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van de Technische Universiteit van München en de Universiteit van Wenen, volgens welke de geur van de olie stimulerend werkt.
het gevoel van verzadiging en werkt als een rem tegen overmatig eetgedrag. Een mooi voordeel vooral voor wie een dieet wil aanhouden en hongeraanvallen wil beperken.
Vierge olijfolie ook voor de schoonheid van huid en haar
Wie zei dat olijfolie alleen mag worden gebruikt voor gewichtsverlies? Dit voer is eigenlijk ook uitstekend vanwege zijn voedende en hydraterende eigenschappen. De voordelen zijn voornamelijk huid en haar die elke dag worden blootgesteld aan de aanval van omgevingsfactoren.
De wetenschap heeft uitgelegd hoe, dankzij de vetzuren en vitamine E, olijfolie van eerste persing het haar voedt en stimuleert, dofheid en droogheid verwijdert en het zijn natuurlijke glans teruggeeft.
Vitaminen en vetzuren hebben ook een uitstekende werking op de huid, die meer vocht nodig heeft om zacht en glad te blijven bij blootstelling aan zon of zeewater. Olijfolie werkt ook als een anti-verouderingsmiddel: elke dag een dun laagje olie over je hele lichaam masseren kan de huid strakker maken en het verschijnen van gevreesde rimpels vertragen.
Lees ook: Olijfoliepolyfenolen: Tegen celbeschadiging en huidveroudering